1. Möbelmontering – Effektiva Metoder

När det är dags att flytta dina möbler är det bäst att vara förberedd. Här är några effektiva metoder för att montera och demontera dina möbler:

 • Fota och märk: Ta bilder av varje möbel och dess delar innan du börjar montera ner dem. Använd märklappar eller klistermärken för att identifiera delarna och deras placering.
 • Håll alla skruvar och tillbehör ordentligt organiserade: Använd plastpåsar eller små lådor för att förvara alla skruvar och tillbehör från varje möbel. Skriv även vad de tillhör på utsidan av påsen eller lådan.
 • Använd rätt verktyg: Se till att du har rätt verktyg för att montera och demontera möbler. En skruvdragare, en skiftnyckel och en hammare kan vara mycket användbara.

2. Ta Bort Utskjutande Delar – Minska Risker

För att undvika skador på dina möbler eller på dig själv, kan du följa dessa tips för att ta bort ben och andra utskjutande delar:

 • Använd rätt verktyg: Innan du börjar ta isär möblerna, se till att du har rätt verktyg. En skruvmejsel och en skiftnyckel kan vara oumbärliga.
 • Spara alla delar: Om möjligt, spara de delar du tar bort på en säker plats. Detta gör det lättare att montera ihop möblerna igen senare.

3. Förbered Flytområdet – Säkerställ Fri Passage

Innan du börjar flytta möblerna, se till att flytområdet är ordentligt förberett:

Ta bort hinder: Gå igenom ditt hem och ta bort alla hinder som kan vara i vägen när du flyttar dina möbler. Detta inkluderar mattor, lösa kablar och andra föremål.
Mät dörröppningar och trappor: Mät dörröppningarna och trappor för att vara säker på att dina möbler kommer att passera. Du kan behöva ta bort dörrar eller i vissa fall demontera möbler ytterligare för att säkerställa fri passage.
Skydda golv och väggar: Använd filtar, kartong eller plast för att skydda golvet och väggarna när du flyttar möbler. Detta minskar risken för skador på ditt hem och dina möbler.

4. Samla Ett Starkt Team – Många Händer

När det kommer till att flytta stora möbler är det viktigt att ha tillräckligt med hjälpare. Ett starkt team kan göra hela processen mycket enklare. Här är några tips:

 • Be om hjälp i förväg: Planera i förväg och be vänner eller familjemedlemmar om hjälp. Ju fler händer, desto bättre.
 • Förklara uppgifterna: Innan du börjar flytta möblerna, se till att alla i teamet förstår sina uppgifter och vad som förväntas av dem.
 • Tacka dina hjälpare: Glöm inte att tacka dina hjälpare när arbetet är klart. Ett litet tack kan göra stor skillnad.

5. Rätt Lyfthantverk – Undvik Skador

När du har ett starkt team är det viktigt att alla använder rätt lyfthantverk för att undvika skador:

 • Böj på knäna: Istället för att böja ryggen när du lyfter, böj på knäna. Detta minskar risken för ryggskador.
 • Håll ryggen rak: Se till att hålla ryggen rak när du lyfter och undvik att vrida på den.
 • Använd benmuskulaturen: Använd benmusklerna för att lyfta istället för att luta dig framåt.

Läs mer om lyftteknik här.

6. Användbara Redskap – Effektiv Hjälp

Det finns olika redskap och hjälpmedel som kan göra flytten av stora möbler smidigare:

 • Bärselar: Bärselar är bärremmar som gör det enklare att lyfta och bära tunga möbler.
 • Säckkärror: En säckkärra kan användas för att rulla tunga möbler istället för att lyfta dem.
 • Glidplattor: Glidplattor kan placeras under möbler för att göra dem lättare att skjuta på golvet.

Långtäckande remmar: Använd långtäckande remmar för att säkra möblerna i lastbilen eller släpet under transporten.

7. Säkerhetsmedvetenhet – Känn Dina Gränser

Att flytta stora möbler kan vara fysiskt krävande, och det är viktigt att vara medveten om dina egna gränser. Här är några säkerhetstips:

 • Känn din fysiska kapacitet: Om du känner att en möbel är för tung eller att du överanstränger dig, sluta omedelbart och be om hjälp.
 • Lyssna på din kropp: Om du upplever smärta eller obehag under flytten, ignorera det inte. Det kan vara tecken på överansträngning eller skada.
 • Använd rätt skyddsutrustning: Om det behövs, använd skyddsutrustning som stödbälten för att minimera risken för skador på rygg och kropp. Men helst av allt använd ett verktyg eller redskap som gör att du slipper lyfta. Tex en pirra.

Läs mer om hur du flyttar tunga möbler själv.

 

8. Korrekt Inpackning – Skydda Dina Möbler

För att undvika skador på dina möbler under transporten är det viktigt att packa och säkra dem på rätt sätt:

 • Emballera ömtåliga delar: Använd skyddande material som bubbelplast, filtar eller skum för att skydda ömtåliga delar av dina möbler.
 • Säkra lösa delar: Se till att alla lösa delar som kuddar eller hyllor är säkert fastsatta så att de inte skadas under transporten.
 • Använd rätt förpackningsmaterial: Använd högkvalitativt förpackningsmaterial och tejpa ordentligt för att säkra dina möbler.

Läs mer om hur du flyttpackar på bästa sättet

9. Försiktig Körning – Skydda Dina Värdefulla Möbler

När dina möbler är lastade och redo för transport är det dags att fokusera på körningen till ditt nya hem:

 • Kör försiktigt: Anpassa din körning till att vara extra försiktig när du har värdefulla möbler i lastbilen. Undvik snabba svängar och bromsa gradvis.
 • Kontrollera lasten: Stanna under resan för att kontrollera att lasten är säker och att inga möbler har förskjutits.
 • Var försiktig vid urlastning: När du lossar dina möbler, ta det lugnt och försiktigt för att undvika oavsiktliga skador på dem eller på ditt nya hem.

Att vara uppmärksam och försiktig under körningen är avgörande för att skydda dina värdefulla möbler under hela flytten.

10. Lita på Camaservice – Din Flyttpartner vid möbelflytt

Vi på Camaservice är din pålitliga flyttpartner. Vi har lång erfarenhet av att hantera möbeltransporter och kan göra din möbelflytt smidig och säker. Kontakta oss idag för professionell flytthjälp som du kan lita på. Vi tar hand om allt från demontering och packning till transport och montering. Med Camaservice vid din sida kan du känna dig trygg med att dina möbler är i goda händer.

Behöver du vår hjälp?

Camaservice finns här för att ge dig den bästa flytthjälpen och flyttstädningen. Ring oss på [08-684 093 43] eller begär en offert direkt på vår webbplats.